Елате да посвирим на оградата на Художествената академия!

Уникална музикална стена, на която всеки може да свири, ще бъде монтирана на оградата на Художествената академия на ул. “Шипка” 1 от 10. 10. 2013 до 20. 10. 2013.

Инсталацията “МиРеЛа” е измислена и разработена от “Реактив” – екип от дигитални художници и сценографи. На нея могат да свирят малки и големи деца, професионални музиканти и аматьори – всички, които обичат музиката.

Музикалната стена “МиРеЛа” е нов – сайт спесифик – съвременен групов музикален инструмент, който ще допринесе за уникалния облик на града и ще подкрепи  кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Инсталацията е направена от множество светещи панели с вградени сензори за допир. Всеки от тях издава определен музикален тон. Достатъчно е да се докосват последователно, за да се създаде мелодия.

Превръщането на обикновена стена в музикален инструмент дава нова гледна точка към градското пространство, ежедневните маршрути на хората и начина им на общуване – един с друг и със средата. Самото музикално изпълнение е превърнато в игра, която по забавен и интуитивен начин да провокира въображението както на любители на музиката, така и на професионални музиканти.

На 10. 10. 2013 “МиРеЛа” ще бъде открита с изпълнения на живо на Иван Шопов, музикант и художник, отговорен за музикалния глас на стената.

Периодично, с изпълнения на живо и импровизации, които демонстрират възможностите на този нов музикален инструмент, ще се включат интересни музиканти и танцьори. В програмата влизат Константин Кацарски (Koka Mass Jazz), Тимошенко от Казакстан (Help me Jones), Питър Маждик от Унгария (Silence of the Lamps), Ани Свинарова, танцьорите София Георгиева и Александър Манждуков (Runabout project), които ще създават мелодия и едновременно с това ще танцуват.

Музикалната стена “МиРеЛа” ще бъде на разположение на всеки, който иска да свири на нея, до 20. 10. 2013 година.

Следете точните дати и пълната програма на събитията, съпътстващи “МиРеЛа” тук или на самата музикална стена – от 10. 10 до 20. 10 на сградата на Художествената академия, ул. “Шипка” 1.

Елате и посвирете на “МиРеЛа” – създайте част от музиката на нашия град!

“МиРеЛа” е съ-финансиран от Столична община и се осъществява с подкрепата на Национална художествена академия.