Един от проектите, върху които работим в момента е “Къщичка” – интерактивна инсталация за деца. Нейната премиера ще е на 17 ноември в Червената къща в София. Повече за това ще разкажем скоро.

Сега искаме да споделим с вас няколко успешни примера за интерактивни инсталации за деца. Предизвикателството на този тип проекти е, че те трябва да са не само забавни, но и да учат и стимулират децата да откриват нови неща за света около тях.

Парад на куклите на I/O Design

“Парад на куклите” е страхотна инсталация за деца и техните родители, която се показва за първи път в Амстердам. Тя използва играта на сенки, за да контролира видео прожекция. На екрана се виждат огромни глави на птици, които родителите движат, докато показват различни сенки на животнии със собствените си ръце. Ролята на децата е чрез движенята си да създадат различни обекти, с които се хранят големите птици. Играта е подходяща за голяма група деца и двама родители. Благодарение на нея хлапетата научават повече за света на животните и цялото семейство се забавлява заедно.

Аугментирана реалност в пъзел от кубчета на LiveViewStudio, Белград

Голям пъзел от кубчета в детския музей в Белград позволява на децата да променят триизмерни фигури във видео прожекция. Ако успеят да наредят пъзела правилно, се появява нова фигура. На екрана се виждат и децата, събрани около фигурите на различни анимирани същества. Тези същества разказват различни истории и по този начин информацията, която музеят съхранява, се поднася по един забавен и атрактивен начин.

Фанфари на Molior, Канада

“Фанфари” е интерактивна звукова инсталация. Сензори за движение са скрити в големи цветни арки. Когато посетителите минат под арките, задействат част от музикално произведение. Ако инсталацията се ползва от повече от един човек, звуците на различните инструменти се смесват, за да създадат колективно звуково преживяване. “Фанфари” позволява на децата да тичат, да играят и да се научат да възприемат различни музикални форми.