В тази нова категория “от пода на студиото” ще разказваме за проекти, които почти се случиха, но поради една или друга причина изпаднаха от бюрата ни и останаха на пода на студиото.
Първият пост в тази нова категория е идея за една интерактивна видеопрожекция върху витрина на магазин.

Към нас се обърна архитектурно студио, което разработва интериор на магазин в поредния нов мол. Клиентът на архитектите иска видео за реклама върху витрината на новия си магазин. Той иска да отличи своята витрина от всички останали в мола. Това означава видеото да е различно от стандартния LCD плосък телевизор. Трябваше му по-голяма, по-интересена, по-различена видеопрожекция, която обаче да не пречи на пазаруващите да виждат през витрината стоките в магазина.

Именно това предизвикателство много ни допадна. След брейнсторм сесия с нашия клиент, имахме няколко идеи: от прожекции върху части, дори фигури на стъклото, до превръщането на цялата стъклена фасада на магазин в огромна прожекция която, в моментите, в които има някой пред нея, да се изключва и витрината да става прозрачна. Така магазинът ще се “отваря” за пазаруващите след като ги е подмамил да се приближат.

Направихме техническото проучване, намерихме необходимите данни и материали, и пратихме първоначално предложение на нашия клиент.

Намерихме много сходни идеи по света. В Русия например има доста подобни витрини, както виждате в това видео:

За съжаление проектът остана на идеен етап, поради една елементарна причина: Собственикът на магазина искал първо да види подобна инсталация на живо тук в България преди да реши дали да я поръча. Не само. че тук няма подобна инсталация, но и необходимите материали не са на лице в нашата страна и трябва да бъдат внесени от чужбина. Ето защо бързата демонстрация не беше опция.

Пакетирахме идеята за проекта за деня, когато ще срещнем смел инвеститор, който ще я поръча и ще е първият в България с подобна витрина.

Изчистихме пода на студиото и започваме следващия проект.
Ако имате идея за интерактивен проект, и искате да проучите дали и как е възможно да бъде осъществен, не чакайте! Обадете се или ни пишете.