Не е лесно да си музей. Конкуренцията е жестока – не само от телевизията и кината, компютърните и онлайн игри. Дори забавлението с таблети и смарт телефони отнема внамението на публиката. Музеите постоянно трябва да привличат нова публика, а и да дадат на тази която вече е дошла прчина да дойде отново и отново.

За да имат шанс в тази конкуренция, на музеите им се налага да осъвременят не само колекциите си, но и начина на презентиране на темите в тях.

Един от музеите в България, който успешно се справя с това, е Архитектурно етнографския комплекс “Етър”. Догодина музеят ще навърши 50 години, като не престава да търси нови и атрактивни начини да покаже богатото българско културно наследство.

Преди няколко месеца получихме покана да изработим караоки за фолкорни песни за деца. Караокито трябваше да съдържа познати на всички песни като “Седнало е Джоре, дос” и “Рипни Калинке”, както и не толкова популярни фолклорни песни от цяла България. Целта му е да запознае децата с българския фолклор по един по-съвременен начин.

Опитите за популяризиране на българските народни песни не са нещо ново, но със сигурност са голямо предизвикателство в днешно време, когато платформи като Youtube са достъпни за децата още от най-ранна възраст. Шарените атрактивни клипове и популярната съвременна музика са не само в магазините, кафенетата, но и на домашния компютър или в занималнята.

За да достигнем до нашата малка (на години) публика, разработихме идеята за детско фолкорно караоки като интерактивна инсталация. Инсталацията е направена от изрисувана кутия с 6 големи шарени бутона за 6 песни, един микрофон и голям телевизор. Когато детето натисне някой от бутоните, на екрана на телевизора започва специално създадена анимация с една от фолклорните песни и нейния текст. Така децата могат сами да избират коя песен искат да изпеят. Премахнахме необходимостта от всякакви дистанционни и сложни менюта, за да направим караокито достъпно и забавно дори и за най-малките посетители на музея.

Инсталирахме деткото фолклорно караоки преди броени дни. Така, при следващо Ви ходене към Габрово, минете през Етъра, за да го пробвате.  Заедно с децата си ще можете да изпеете “Седнало е Джоре”, “Рипни Калинке”, “Петруно, пиле шарено”, “Недо ле, Недке хубава”, “През гора вървяха” и “Мило ми е, мамо”.