Да се рекламира книга не е лесно, но пък дава много свобода. Затова, доста преди на пазара да се появи романът ми „Внезапни улици”, с екипа на „Реактив” вече се
подготвяхме за неговата рекламна кампания.

Започнахме със заснемането на три рекламни видеа. Направихме списък с местата на действие в България и въоръжени с камера и търпеливи шофьори се отправихме на пътешествие. Албена вече беше чела последния вариант на ръкописа и знаеше точно какво й трябва, за да направи трите тийзъра. Тъй като видеата трябваше да са създадени с минимум средства, имахме важен проблем за решаване – как да предадем атмосферата на романа без видеото да стане смешно или фалшиво, без в него да участват актьори и без да се опитваме да разиграваме сцени от книгата. Получи ни се. Изгледайте видеата и ще се убедите сами:

Бяхме много щастливи, когато Валентин Ганев се съгласи да бъде нашия глас зад кадър.

Истината е, че освен тези три тийзъра ви подготвяме и късометражен филм. Но за него…

„Внезапни улици” вече беше в издателството, когато се заехме с картичката. Тя трябваше да носи информация за това кога излиза романът, къде може да бъде купен. На нея трябваше да има и снимка на корицата. Искаше ни се да направим нещо по-интересно.

Самата история е свързана с много пътувания: действието се развива в периода 1956 – 2012 година в няколко града – София, Париж, Будапеща, Истанбул, Рим и Барселона. А също и в един измислен град-декор край морето, на нос Калиакра.

Затова и ни хрумна идеята за карта на тези места. И понеже реалността и измислицата в романа непрекъснато се преплитат, Албена се сети как можем да продължим тази линия – с помощта на Google Maps.

Интерактивната карта на “Внезапни улици” в Google Maps смесва по очарователен начин истински и измислени места. Дори можете да си направите маршрут и заедно с героите да се разходите из всяко едно от тях. В картата са обозначени основните места на действие, има снимки, за да видите как изглеждат и са качени откъси от книгата.

http://bit.ly/VnezapniUlici

Картата е подходяща, както за хора, които не са чели книгата, така и за такива, които вече са разплели цялата история. Ако искат, те дори могат да изпратят снимка, която да добавим към картата и да покажем как изглежда някое от местата на действие според тях.

Каква връзка има всичко това с картичката? На хартиената картичка има QR код, който може да сканирате и веднага да попаднете на интерактивната карта. Впрочем, вижте я сами:

KartaGrubReal

 

Няколко дни преди излизането на романа се появи и плакатът за него.
После и сайт, на който могат да се прочетат откъси от книгата и отзиви за нея.
И разбира се, фейсбук страница.
Естествено, линк към страхотната карта е добавен и там.

Защо ви разказвам всичко това, освен за да се похваля с новия си роман?
Защото мисля, че намерихме интересен и ефективен начин да стигнем до повече хора
и да привлечем вниманието им към книгата. А това нямаше да е възможно без екипът
на „Реактив” да обедини познания и усилия и да работи здраво.

Това, което току-що видяхте ви харесва? Искате представянето на вашата книга или
изложба да е толкова интересно? Потърсете ни.

И честита нова. 🙂