Всички добре познават онази необяснима фрустрация пред компютъра, телефона или таблета, когато не се случва това, което искаме, когато не разбираме защо по дяволите програмата не прави това, което ни трябва и не работи правилно. В 99% от случаите проблемът е между стола и клавиатурата.

NikaBlog3-02

Как ли се чустват машините в тези моменти? Какво ако вашият компютър иска да гледа друг филм, да отвори различен уебсайт или да се свърже с друг компютър? Най-вероятно ще инсталирате нова антивирусна програма, нали?

За “Малки забавни създания” Николета Бончева програмира таблет, чиито приложения имат свои желания и категорично отказват да служат на потребителя. Skype е уморен и депресиран, а Viber е на Skype. Facebook иска само да бъде харесван, а камерата все едно е под влианието на халюциногенни вещества. При “Антипад” нищо не е такова, каквото очакваме, и всичко по-скоро напомня на сърдито малко дете, отколкото на продукт, от който се очаква да ни служи вярно.

IvanBlog3

Музикантът Иван Шопов (Бalkansky) и дигиталната художничка Албена Баева отново си партнират, за да програмират “Сюита за CPU в RAM минор”. В тази инсталация специални микрофони улавят звука на процесора на един компютър докато той работи. По време на своята работа компютърът изписва текстове, поглежда публиката през своята камера, гледа филми и снимки, движи мишката по компютърния си екран. Всичко това се случва хаотично, но и някак ритмично, управлявано от избора на самия компютър. А ние сме там, за да наблюдаваме неговото действие като музикална композиция.

Всички тези действия той извършва само и единствено, за да натовари своя процесор и по този начи да създаде музикална композиция.

А всички ние заедно напрягаме сили, за да доведем тези машинки със собствено мнение по-близо до вас. А вие не се напрягайте, когато техниката не работи така, както очаквате. Човешко е да се греши.

изображения: Николета Бончева и Албена Баева