Да вземеш решение не е лесна задача. Всеки е бил на важен кръстопът с пълното съзнание, че решението, което вземе ще насочи живота му в една или друга посока. Връщане назад няма. Дори смелите се колебаят.

Във филма “Лабиринт” на Джим Хенсън има една страхотна сцена, която описва това състояние. Главната героиня трябва да избере една от две врати. Едната води към центъра на лабиринта, другата към сигурна смърт. Пред вратите има двама пазачи. Единият винаги лъже, другият винаги казва истината. Изборът на правилния въпрос, който трябва да зададеш, за да разбереш отговора на тази загадка, е тежък.

Ежедневно правим безброй избори, вземаме безброй решения, питаме или не питаме много правилни или не толкова правилни въпроси.

PetyaBlog5-02

Това е и ключът към работата “Хелпи” на Петя Боюкова. Подгответе своите вътрешни дилеми, защото “Хелпи” е странно същество, което ще ви преведе през криволичещия път на избора и ако го слушате внимателно, ще ви помогне да отстоявате своите решения.

Как работи това? Имаш дилема. Отиваш на изложбата “Малки забавни създания”, която ще е в галерия “Кредо Бонум” между 20 април и 15 май и в “Contemporary space” във Варна от 17 май. Натискаш един от бодлите на “Хелпи” и чакаш неговия отговор.

PetyaBlog5-01

“Хелпи” има особен характер, множество прозрачни светещи бодли-бутони и много мъдрост. Както в театъра, магията се случва в големия екип, така и тук сценографката Петя Боюкова успява да обедини сили със своите колеги, за да създаде едно различно произведение. Петя работи заедно с режисьора Марий Росен, за да намерят най-подходящите думи за “Хелпи”, гласът записва с кукления актьор Любомир Желев, а дървената коруба създава с художниците от “Ателието”.

снимки: Рене Беекман и Албена Баева