Изложбата „Малки забавни създания“ открихме на 20 април в галерия „Credo Bonum“.  Изложбата ще продължи до 15 май, като галерията ще е отворена и по време на празницте. Заповядайте всеки ден в делнични дни между 11.00 – 19.00 часа и през почивните дни и празниците между 15.00 – 19.00 часа в галерия „Credo Bonum“ на ул. „Славянска“ 2, (вход от ул. „Бенковски“).

Програмата на изложбата, която ще се проведе в галерията включва още две интересни събития.

27 април от 18:00 часа   – “Тайният живот на обектите” – един разговор с Красимир Терзиев и Рене Беекман за  субективната реалност или защо и как да избягаме от антропоцентризма на нашето време.

4 май от 17:30 часа – Работилница за деца с ръководители от училище по роботика „Robopartans“. По време на тази работилница децата ще имат възможността да сглобят и програмират своя първи робот. Не се изискват предварителни познания или умения. Нужно е само желание, любопитство и добро настроение. Запишете се предварително тук. Местата са ограничени!

На 17 май изложбата ще бъде открита в галерия “Contemporary space” във Варна.

„Малки забавни създания“ е изложба на съвременно изкуство с куратори Албена Баева и Рене Беекман. Художниците са Албена Баева, Рене Беекман, Николета Бончева, Петя Боюкова, Стефан Дончев и Иван Шопов

В свят, изпълнен с умни телефони, умни телевизори и умни хладилници, които ни казват откъде да минем и кога е свършило млякото, изложбата “Малки забавни създания” показва умно изкуство. Американският философ Греъм Харман твърди, че не бива да разглеждаме света само от гледна точка на хората. Всеки физически обект около нас възприема и разбира света от собствена перспектива, спрямо собствената си функция и позиция в пространството. Това често няма нищо общо с начина, по който ние възприемаме същия обект. Изложбата се стреми да избяга от антропоцентризма на нашето време и да заеме страната на странните малки наши съвременници, като покаже тяхната гледна точка. Малките забавни създания са дело на художници от екипа на Реактив, студио за интерактивни инсталации и обекти. Техните работи имат свой поглед към света и искат да споделят преживяванията си с нас.

Екипът на „Реактив“ от три години успешно създава интерактивни инсталации за множество фестивали, музеи, изложби, реклама и театър. Проектите използват различните умения и опит на художниците от екипа, които идват от разнообразни професионални сфери. Извън комерсиалните поръчки, всеки един от тях има прoфесионална кариера и създава свои собствени авторски работи.

„Малки забавни създания“ е проект на „Фондация за предприемачество, култура и образование“ и студио за интерактивна реклама „Реактив“. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г., вино „ETHNO“ и галерия „Credo Bonum“.

снимки: Иван Пейков