“A = F.S” на Албена Баева и “Когато има път” (от англ. “Whenever there’s a way”) на Рене Беекман са обединени от сблъсъка, макар да го разглеждат от различна гледна точка и да са създадени по различен повод. Бавно и методично двете работи развиват аспекти на темата за процесите свързани с удара, болката и упоритостта.

“A = F.S” е формулата за механична работа. Това е мярка за количеството енергия, което се пренася от една система в друга.  F e силата, която действа на дадено тяло, a S e разстоянието, изминато от тялото по направление на силата. Механизмът е вдъхновен от механичния чук на Леонардо да Винчи, но преработен за работа по вертикала.

AlbenaBlog6-01

Кое ще се счупи първо – главата или стената? Процесът на материализиране на определена идея често е бавен, сложен и изискава много търпение, инат и сила. Това обикновено не личи в крайния резултат, но става част от силата и въздействието на самото произведение.

Има ли риск, когато си художник? Не е ли всичко игра, забавление и безвремие. Не и при работата на Рене Беекман, която избира своята цел и методично я преследва.

“Когато има път” е блъскаща се количка. Тази количка е бърза и целеустремена. Нищо не я спира. Или почти нищо. Тя е смела и когато се удари в някакво попътно препятствие, намира нова цел и се изстрелва бързо напред. Все пак препятствията не бива да ни спират. Има толкова много интересни неща, които могат да се свършат за един ден.

ReneBlog06-03

Заглавието е взаимствано от английската поговорка “where there’s a will, there’s a way”. Волята отсъства от самото заглавие, като по този начин се превръща в основен фокус на работата. Количката избира посока и се засилва, но каква е волята, която управлява този избор. Като зрители можем да сме емпатични и да се опитаме да си представим нейната воля и мотивация. Тази представа обаче може да се окаже напълно чужда от гледна точка на самата количка.

В сложния и труден процес добрият екип е от значение. Михаил Врачански е отговорник за електрониката, Георги Малинов за механиката, а дървената глава е дело на художниците от Ателието.

Призоваваме публиката в София да внимава и да се оглежда за “Когато има път” в галерия “Кредо Бонум” между 20 април и 15 май. Варненци да се оглеждат от 17 май в галерия “Contemporary space”.

снимки: Албена Баева и Рене Беекмaн